Mikä on Internet of Things?

Miten tuote liitetään Internet of Thingsiin?

Mikä tahansa laite voidaan liittää internetiin nykyteknologian avulla. Komponentit, jotka voivat olla esimerkiksi pienivirtaisia langattomia tietoliikennepiirejä, antureita, sensoreita tai kytkimiä, ovat integraatioasteen kasvamisen ansiosta pieniä, joten niitä on helppo sulauttaa saumattomasti tuotteisiin.

 

Mikä on Internet of Things?

 

Internet of Things ei rajoitu mihinkään tiettyyn sektoriin, kuten kuluttaja- tai teollisuustuotteisiin, vaan sille voidaan löytää sovelluksia useilta toimialoilta. Kuluttajapuolella IoT:tä eteenpäin ajavana tekijänä voidaan pitää älypuhelimia, joiden kautta laitteet voivat lähettää tietoja pilvipalveluihin. Parhaana esimerkkinä tämän kaltaisista tuotteista ovat erilaiset fitness-trackerit.

 

Teollisuudessa IoT-filosofia on vielä kuluttajapuoleen verrattuna hieman alkuvaiheessa, johtuen teollisuuden pidemmistä tuotesykleistä. Trendi on kuitenkin vahva – asiakkaat haluavat hyödyntää entistä enemmän uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia.

 

Rajattomat mahdollisuudet

 

Tällä hetkellä on selkeästi nähtävissä trendi, jossa kerättyä dataa ja pilvipalveluita hyödynnetään enemmän. Esimerkiksi teollisuudessa on mahdollista ennakoida vikatilanteita etävalvonnan avulla.Teknologian avulla voidaan periaatteessa vaikka toiselta puolelta maapalloa nähdä, missä laitteessa on vikatilanne ja huoltomies tietää jo halliin astuessaan tarkalleen, mistä aloittaa huoltotyöt.

 

Kuluttajapuolella käyttöliittymien kehitys on ollut nopeaa, kun taas teollisuudessa pitkien tuotesyklien vuoksi on monissa laitteissa jo hieman vanhentunut käyttöliittymä. Asiakkaat haluavat kuitenkin yhä enemmän saman käyttäjäkokemuksen myös teollisuustuotteisiin. Yksi selkeä trendi onkin integroida tuotteeseen langaton tietoliikennepiiri, jonka avulla voidaan käyttää älypuhelinta tai tablettia teollisuuslaitteen ohjaukseen, konfigurointiin tai ohjelmiston päivitykseen.

 

Yllämainitut esimerkit ovat vain pintaraapaisu siitä sovelluskirjosta, joka on mahdollista uuden teknologian avulla mm. lääketieteen laitteistossa, turvalaitteissa, älyvaatteissa, talotekniikassa ja lukemattomissa kuluttajatuotteissa. Erilaisia teknologioita ja komponentteja on saatavilla niin paljon, että alkuun pääseminen voi olla vaikeaa runsaudenpulasta johtuen. Texas Instrumentsin asiantuntijat auttavat löytämään sovellukseesi parhaan ratkaisun. Paikallisen organisaation lisäksi TI:llä on esimerkiksi E2E (Engineet to Engineer) foorumi, jossa eri tuotealueiden asiantuntijat vastaavat käyttäjien kysymyksiin. Verkkosivuillamme on myös erityinen IoT-portaali (ti.com/iot), jossa on listattu sovellus- ja tuote-esimerkkejä aiheeseen liittyen.

 

Nopeasti alkuun

 

Aloittaminen on yllättävän helppoa. Texas Instruments esimerkiksi auttaa yritykset alkuun käyttämällä apuna referenssidesigneja sekä valmiita kehitysplatformeja. Niiden ansiosta asiakkaan ei tarvitse aloittaa ratkaisun kehittämistä alusta asti, vaan yritys pääsee nopeasti kokeilemaan erilaisia ideoita. Karkea prototyyppi on mahdollista saada toimintakuntoon muutamassa tunnissa, jolloin tuotekonseptia pääsee testaamaan käytännössä. IoT:ssa on täysin sallittua edetä yrityksen ja erehdyksen kautta. Eri ideoiden kokeileminen kannattaa ja on huomattavasti helpompaa, kuin usein luullaan.

 

IoT:n tila Suomessa -barometri

Aslan Abioqa

Aslan Abioqa

Account Manager

Texas Instruments

Jaa kavereille:

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail